go nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.
Mąki kasze ryże owoce warzywa -
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie w dużej mierze bazują na produktach roślinnych. Mąki, kasze, ryże, owoce, warzywa - to ich podstawa. A czym się różnią? Przede wszystkim podejściem do produktów odzwierzęcych, jak mleko, miód, czy jajka. Kuchnia wegańska w zupełności z nich rezygnuje. Wegetariańska natomiast z nich korzysta. Wegetarianie zajadają się więc między innymi w tradycyjnych naleśnikach, weganie już ich nie jedzą. Podobnie jest z tak popularną w Polsce jajecznicą, czy twarogami.
Czy przepisy wegańskie to tylko sałatki
Czy przepisy wegańskie to tylko sałatki i surówki, które mogą się szybko znudzić? Absolutnie, nie. Kuchnia wegańska jest prawdziwym bogactwem smaków, które zaskakują głębią i świeżością. Ale żeby się o tym przekonać, trzeba samemu spróbować. Niebanalne przepisy wegetariańskie i wegańskie znaleźć można na różnych stronach internetowych. Wśród nich są przepisy, które doskonale sprawdzają się na co dzień. Jedne są idealne na śniadanie, inne na wykwintny obiad czy kolację, a jeszcze inne na deserowe szaleństwo.